Jak zrobić pyszny makaron z sosem pomidorowym we włoskim stylu? I jak zrobić domowy sos pomidorowy ze świeżych pomidorów do makaronu? Poznaj prosty przepis na makaron penne w domowym sosie pomidorowym, który zachwyca swoim smakiem, aromatem, konsystencją i wyglądem! Ten przepis nie może się nie udać!
Sezon na pomidory w pełni, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu. To właśnie teraz, latem, smakują najlepiej! Mówi się, że sekret kuchni włoskiej tkwi w prostocie. Bo to proste, świeże, lokalne produkty połączone ze sobą dają najlepszy efekt. Makaron z sosem ze świeżych pomidorów to właśnie takie proste danie, którego naturalny smak zawsze robi wrażenie. Przygotowanie go nie zajmie nam pół dnia, bo w czasie kiedy w garnku gotujemy makaron, na patelni już możemy robić sos pomidorowy do makaronu. Ugotowany makaron możemy połączyć z sosem pomidorowym jeszcze przed podaniem lub nakładać osobno. Buon appetito!
Poniżej znajdziesz prosty przepis na sos pomidorowy do makaronu, który wystarczy połączyć z dowolnym makaronem (np. penne czy spaghetti), by cieszyć się smacznym daniem!
Jak zrobić makaron z domowym sosem pomidorowym? Przepis:
Przepis na makaron z domowym sosem pomidorowym
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Składniki
- 250 g makaronu, np. penne
- 7 świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i dodajemy pokrojone pomidory, solimy i pieprzymy.
- Sos gotujemy do czasu aż nadmiar wody wyparuje, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Warto gotować go na dużej patelni, dzięki czemu szybciej odparuje nadmiar wody.
- Pod koniec gotowania próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy.