Poznaj przepis na pyszną, wegańską zupę kalafiorową bez dodatku mięsa. Wegetariańska, lekka zupa warzywna z kalafiorem to dobry pomysł na letni, pożywny obiad. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i właśnie w tej prostocie tkwi smakowitość dania. Jak zrobić zupę kalafiorową inaczej, czyli w wersji wege? Mam na to sposób!
Zupa to jedno z takich dań, do których przygotowania nie potrzeba ani zbyt dużo czasu, ani wyjątkowych umiejętności kucharskich, bo robi się właściwie sama. Wystarczy użyć dobrej jakości produktów i przyprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Zupy uwielbiam nie tylko za to, że są zdrowe. One zazwyczaj są niezwykle barwne, a kolorowe dania je się z ogromną przyjemnością. Dlatego właśnie zupy najczęściej podaję w klasycznych, białych talerzach głębokich, dzięki temu podkreślam wszystkie kolory warzyw, jakie się w niej znajdują. Wydawać by się mogło, że domowa zupa kalafiorowa to takie banalne danie ale gwarantuję, że podana w pięknej, klasycznej wazie do zupy z pewnością zachwyci każdego! Jak w prosty sposób ugotować pyszną, wegetariańską zupę kalafiorową? Zapraszam na przepis!
Jak zrobić domową zupę kalafiorową w wersji wege? Przepis:
Pyszna zupa kalafiorowa wege - prosty przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Notatki
Domową, wegetariańską zupę kalafiorową serwuj na klasycznych, głębokich talerzach obiadowych. Warto wykorzystać także porcelanową wazę do zupy, która utrzyma ciepło dania i pozwoli na eleganckie podanie zupy.
Składniki
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- ½ pora
- 1 kalafior
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- 2l wody
Sposób przygotowania
- Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pora pokrój w plasterki.
- Warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i gotuj aż będzie miękki.
- Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli lub pieprzu do smaku.