Domowe placki pszenne do tortilli możesz zrobić samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to trudne zadanie! Poznaj przepis na domowe placki tortilla, które przygotujesz z mąki, oleju, wody i soli. Tylko tyle potrzeba! Zdradzę Ci też przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami, serwowaną z domowej roboty sosem czosnkowym.
Obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Domowe pszenne tortille z kruchym, delikatnym kurczakiem i sosem czosnkowym. Jak widzicie, takie danie wygląda naprawdę smakowicie i zapewniam Was, że tak też smakuje. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie domowych tortilli, ale naprawdę warto! Tortille łatwo się robi mając pod ręką solidną patelnię z grubym dnem, na której szybko usmażą się placki. Pszenne placki tortilla dobrze komponują się z kurczakiem i warzywami, podane w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Taki sos przygotujesz w shakerze do sosów.
Jeśli lubicie eksperymentować, możecie do ciasta na tortille dodać łyżeczkę pesto bazyliowego, wówczas placki będą lekko zielone i będą miały intensywny aromat. Do ciasta można dodać także łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub słodkiej papryki w proszku. Takie dodatki wpłyną nie tylko na smak, ale także na wygląd tortilli. I jedna mała uwaga na koniec – smażąc mięso z kurczaka uważajcie, żeby go nie przesuszyć. Dużo smaczniejsze jest soczyste i kruche.
Przepis na domowe placki tortille (z kurczakiem)
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.bogspot.pl
Notatki
Ciasto na placki do tortilli możesz wzbogacić łyżeczką pesto bazyliowego, koncentratu pomidorowego lub szczyptą słodkiej papryki, by zyskało ciekawy kolor i smak!
Składniki
Ciasto do tortilli:
- 2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- ok. ¾ szklanki gorącej wody
- ⅓ łyżeczki soli
2 piersi z kurczaka
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 50 ml białego wina
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 – 2 szczypty chili
Sos czosnkowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 – 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do serwowania:
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 mała puszka kukurydzy
- posiekana natka pietruszki lub szczypior
- sałata
- słodki sos chili
Sposób przygotowania
Domowe placki tortille
- Z mąki, oliwy, gorącej wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Najszybciej można zrobić to za pomocą miksera. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli za bardzo się lepi, można dodać więcej mąki, a jeśli jest za gęste, należy dodać więcej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto podziel na 6-7 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
- Jeśli chcesz, aby Twoje tortille były idealnie okrągłe, możesz wyciąć ich kształt za pomocą np.: talerza. Jeśli wolisz, możesz przygotować też więcej mniejszych tortilli.
- Patelnie o grubym dnie dobrze rozgrzej i wrzucaj na nią kolejno placki. Kiedy tortilla się zarumieni i napowietrzy, przewróć na drugą stronę. Upieczone tortille odkładaj na talerz jeden na drugi. Placki przykryj wilgotną ściereczką, aby nie obeschły.
Kurczak w marynacie
- Kurczaka umyj, osusz i oczyść z błon. Mięso pokrój na długie, około 1-centymetrowe kawałki.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w shakerze do dresingów i marynat. Marynatą zalej kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Patelnię Ambition o grubym dnie rozgrzej i wrzuć na nią w dwóch partiach zamarynowane mięso z kurczaka. Smaż przez ok. 5 minut aż mięso zrobi się białe, a marynata prawie całkowicie wyparuje. Mięso powinno być dosmażone, ale delikatne i nieprzesuszone.
Sos czosnkowy
- Składniki na sos czosnkowy wymieszaj w shakerze, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos odstaw do „przegryzienia” do lodówki.
Tortille z dodatkami
- Kiedy masz już upieczone placki do tortilli, usmażone kawałki kurczaka i przygotowany sos czosnkowy, wystarczy już tylko przygotować tortillę z dodatkami. Na pszenny placek wyłóż sos czosnkowy, trochę sosu chili, liść sałaty, mięso z piersi kurczaka, trochę cebuli, trochę kukurydzy i zwiń w charakterystyczny rulon.