Przepis na zdrowy deser – pudding z nasionami chia, z mlekiem kokosowym i z owocami, który będzie świetną opcją na fit śniadanie, a także doskonałą przekąską w domu i w pracy. Jest wyjątkowo prosty w wykonaniu, a smakuje wybornie. Deser chia skrywa w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Będzie odpowiedni również dla zwolenników kuchni wegańskiej.
Pudding z nasion chia to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz swoich walorów zdrowotnych, przygotowuje się go bardzo szybko. Nasionka potrzebują około 15 minut na to, żeby móc je zjeść z dowolnymi owocami i nie tylko. Ponadto, można nadać mu taki smak, na jaki mamy ochotę – wystarczy dodać do porcji łyżkę masła orzechowego, musu owocowego czy szczyptę cynamonu. Dziś zjemy pudding chia o neutralnym, lekko słodkim smaku ze świeżymi owocami, wszystko przełożone do słoika na posiłki.
Reklama
Pudding chia z mlekiem kokosowym i owocami – przepis
Zdrowy pudding z chia i z owocami - banalnie prosty w przygotowaniu!
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Persons
2
Notatki
Tak przygotowany pudding możesz zabrać na piknik lub do pracy.
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 kiwi
- 1/2 opakowania malin
- 1/2 opakowania borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Do mleka kokosowego dodaj nasiona chia oraz syrop klonowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Po 3 minutach ponownie wymieszaj, aby nasionka dobrze zżelowały płyn.
- Tak przygotowany pudding włóż do lodówki na około 12 minut.
- W międzyczasie obierz kiwi i pokrój na plasterki. Plasterki "przyklej" do wewnętrznych ścianek słoików.
- Do tak przygotowanych naczyń nałóż po 1/4 gotowego puddingu. Mniej więcej do wysokości plasterków kiwi.
- Następnie do słoików wsyp maliny i ponownie dodaj pudding. Na górę wsyp borówki.