W jaki sposób ładnie podać lody i desery lodowe, by zachwycić wszystkich gości na przyjęciu rodzinnym, imprezie ze znajomymi czy kinder party? Zobacz, w jaki sposób podać lody w eleganckim pucharku, w kieliszku martini, na nowoczesnym talerzu i w klasycznym wafelku. Dowiedz się również, z czym podawać lody i jak je udekorować! Twoje desery lodowe będą naprawdę zachwycać!
Lody serwowane w wafelkach lub w pucharkach to dzisiaj jedne z popularniejszych deserów, które zajadamy szczególnie w upalne dni. Niemalże w każdym mieście lodziarnie serwują gałki lodów w rożkach, a kawiarnie oferują lodowe desery. Coraz więcej osób decyduje się także na domową produkcję lodów, mając pewność, co do wybranych składników. Ale jak to się wszystko zaczęło? Poznaj krótką historię lodów i dowiedz się, w jaki sposób możesz dzisiaj podawać lody na różne sposoby.
Spis treści
- 1 Krótka historia…
- 2 Jak podawać lody w domu i na przyjęciu?
- 3 Jak ładnie podać lody w pucharkach?
- 4 Jak podać lody na talerzu?
- 5 Jak podać lody na imprezie w kieliszku martini?
- 6 Lody w wafelku – jak zrobić i podać?
- 7 Jak jeszcze można podać lody? Oryginalnie!
- 8 Z czym podawać, czyli jak udekorować lody?
- 9 Jak nakładać lody łyżką?
- 10 Łyżeczki do lodów i deserów
Krótka historia…
We Włoszech, już w czasach późnego średniowiecza i w epoce renesansu, chłodzono lemoniady i inne napoje kruszonym lodem, co wzbudzało zachwyty przybyszów z innych krajów. Pierwsze lody nie przypominały tych, które znamy dzisiaj. Były połączeniem wody, cukru i soku owocowego. Dopiero, gdy uzyskano mieszaninę oziębiającą (lód, w którym zmrażano puszkę z owocowym sokiem posypywano solą), pojawiły się lody wodne i sorbety o stałej, a nie płynnej konsystencji. Dopiero później zaczęto wyrabiać lodowe desery na bazie śmietanek i kremów.
W jednej z książek kulinarnych, napisanej przez francuskiego cukiernika w 1768 roku, można było znaleźć przeróżne smaki lodów, takie jak lody o smaku kwiatu pomarańczy, fiołków, płatków róż, szafranowe, karmelowe, goździkowe, pistacjowe, a nawet egzotycznie ananasowe. Więcej informacji: tutaj.
Zanim stworzono pierwszy wafelek, który mieści kulki lodów o różnych smakach, lody podawano w szklanych naczyniach, a nawet w woskowanym papierze. Wafelek powstał dopiero w XIX wieku i do dzisiaj jest jednym z najpopularniejszych sposobów na podawanie lodów.
Jak podawać lody w domu i na przyjęciu?
Jak podawać lody dla gości na przyjęciu i na deser dla domowników? Czy tylko w eleganckich pucharkach? Do podawania różnego rodzaju dań zostały skonstruowane różnego typu naczynia. I tak barszczyk serwujemy w bulionówce, a rosół z makaronem w głębokim talerzu. Podobnie jest z lodami – najbardziej apetycznie wyglądają podane w specjalnym pucharku do lodów, którego kształt i grubość podkreśla wszystkie zalety deseru. Choć dzisiaj pucharki do lodów nie zawsze wyglądają tak samo! W sklepach znajdziesz nie tylko przezroczyste, szklane lub kryształowe pucharki na nóżce, ale również kolorowe naczynia plastikowe, a nawet papierowe. Z tego też powodu, jeśli akurat nie masz pod ręką pucharków, a posiadasz w domu naczynie, w którym przygotowany deser lodowy będzie wyglądał apetycznie, a do tego niezbyt szybko się rozpuszczał, możesz wykorzystać je do serwowania deseru. Nie podawaj jednak lodów w przypadkowych naczyniach, takich jak plastikowe miski do chipsów czy zwykłe talerzyki. Przy najbliższej okazji, warto uzupełnić kuchenne wyposażenie właśnie o takie pucharki, które sprawdzą się nie tylko do podawania lodów z dodatkami, ale również innych, fantazyjnych deserów. Zobacz również inne sposoby na to, jak ładnie podać lody!
Jak ładnie podać lody w pucharkach?
Pucharki do lodów to chyba najpopularniejszy sposób na eleganckie serwowanie lodów – dla gości na przyjęciu, ale i dla domowników, kiedy najdzie nas na to ochota. Do wyboru masz naprawdę przeróżne rodzaje pucharków:
szklane pucharki na nóżce – ten klasyczny rodzaj pucharka sprawdzi się do serwowania zarówno lodów, jak i innych deserów (np. budyniu, owoców, musu). Takie pucharki wyróżniają się prostym designem, a jednocześnie eleganckim, ponadczasowym wyglądem. Doskonale dopasują się do każdej zastawy stołowej i kuchennej aranżacji. Przezroczysty materiał sprawia, że widoczne są wszystkie składniki serwowane w deserze. Różnią się wielkością, kształtem czaszy i nóżki oraz fakturą (gładka lub zdobiona).
porcelanowe pucharki – podobne do klasycznych pucharków wykonanych ze szkła, z tym, że wykonane są z porcelany. Materiał nie jest przezroczysty, dlatego nie zobaczymy wszystkich składników deseru. Porcelana prezentuje się elegancko i dopasuje się do reszty elementów zastawy stołowej, takiej jak porcelanowe talerze, półmiski, waza do zupy, dzbanek i inne.
plastikowe pucharki do deserów – kolorowe i lekkie. Można serwować w nich lody, ale i inne desery. Sprawdzą się na swobodnych przyjęciach w ogrodzie i piknikach. Ich zaletą jest nowoczesny wygląd, ale mają też wadę – nie wszystkie naczynia wykonane są z przezroczystego plastiku, przez co nie można podejrzeć składników znajdujących się w deserze. Mogą być to pucharki na nóżce lub takie w formie kubełka.
papierowe pucharki – przypominają jednorazowe kubeczki, dostępne w różnych wersjach kolorystycznych i zdobione różnymi motywami. Sprawdzą się przede wszystkich na przyjęciach dla dzieci, ponieważ nie ma ryzyka zbicia naczynia. Zaserwujesz w nich lody, inne desery, a także napoje.
Jak podawać lody w pucharku?
Lody w szklanych lub porcelanowych pucharkach wyglądają naprawdę apetycznie i elegancko. Z tego też powodu, serwuj je wraz z długą, stalową łyżeczką koktajlową. Z kolei do lodów w plastikowym pucharku, możesz dołączyć kolorowe, długie łyżeczki wykonane z podobnego tworzywa sztucznego. Najmniej wymagające są papierowe naczynia, wykorzystywane na piknikach czy podczas przyjęć dla dzieci. Tu sprawdzą się małe, plastikowe patyczki do lodów, które nie raz wtykane są w lodowe gałki w lodziarniach.
Jak udekorować takie lody w pucharkach? Na milion różnych sposobów! Polane sosem owocowym, udekorowane bitą śmietaną, z rodzynkami, wafelkiem w kształcie serca, waflową rurką, plasterkami świeżych owoców czy listkami mięty. Więcej pomysłów w dalszej części artykułu.
Jak podać lody na talerzu?
Stało się! W dniu imprezy uświadamiasz sobie, że nie masz pucharków, które pozwolą Ci zaserwować lody w eleganckim stylu. No trudno. Czas poznać inny sposób na podawanie lodów na przyjęciu! Lody możesz podać również na talerzu – to doskonałe pole do finezyjnego układaniu lodowych gałek, wykorzystywania różnych dekoracyjnych elementów czy ozdabiania deseru słodkim sosem. Co ważne, podając lody w taki sposób, z prawej strony talerza ułóż długą, stalową łyżeczkę koktajlową. Jeszcze lepiej, gdy łyżeczkę położysz na złożonej serwetce. Do serwowania lodów warto wykorzystać talerze na przekąski, okrągłe lub kwadratowe, całkowicie gładkie lub z ciekawą fakturą, proste lub zdobione.
Z czym podać takie lody? Na środku płaskiego talerza wystarczy położyć tylko parę lodowych gałek, tworzących spójną kompozycję. Tuż z boku możesz ułożyć kilka truskawek, listek mięty, ćwiartkę pomarańczy czy patyczek z zastygniętego karmelu. Podając lody na talerzu, warto wykonać fantazyjny wzór z czekoladowego czy owocowego sosu. Tu najlepiej sprawdzą się specjalne łyżki do dekoracji, ze zwężonym dzióbkiem, który ułatwia wykonanie wzorów na naczyniu, na deserach i na wypiekach.
Jak podać lody na imprezie w kieliszku martini?
Lody i desery lodowe z różnymi dodatkami możesz zaserwować również w kieliszkach martini. Choć czasami szklane pucharki na nóżce przyjmują podobne kształty, to kieliszki do serwowania alkoholu są wykonane z nieco cieńszego szkła, mają mniejszą czaszę i wyższą nóżkę. Naczynia do martini same w sobie są już eleganckie, dlatego umieszczone w nich lody będą prezentować się równie stylowo. To świetny sposób na podanie lodów i deserów w eleganckim stylu, gdy nie masz pod ręką specjalnie przeznaczonych do tego pucharków. Podobnie jak przy szklanych pucharkach i płaskich talerzach, lody w kieliszku martini serwuj w towarzystwie długiej, stalowej łyżeczki koktajlowej.
Z czym podać lody w kieliszku martini? Zacznij od umieszczenia w naczyniu paru kulek lodów o tym samym lub o różnych smakach. Lodowe gałki możesz polać sosem czekoladowym i warstwą bitej śmietany. Na samym czubku tej lodowej góry umieść wisienkę, a z boku wbij trójkątny wafelek. Piękny lodowy deser w kieliszku gotowy!
Lody w wafelku – jak zrobić i podać?
A jak warto podać lody na przyjęciu dla dzieci lub na imprezie w ogrodzie? Oprócz wcześniej wspomnianych papierowych lub plastikowych pucharków do lodów, możesz zdecydować się na wafelki! Taki sposób podawania lodów nie jest zarezerwowany wyłącznie dla lodziarni. Ma też kilka plusów – lody zaserwowane w wafelku wyglądają apetycznie, sam wafelek będzie stanowił dodatkową przekąskę, a ponadto, nie musisz zmywać dodatkowych naczyń!
W sklepach spożywczych bez problemu zakupisz miseczki waflowe pakowane po kilka sztuk. Możesz też wybrać opcję lodów w waflowych rożkach. Takie rożki warto przygotować samemu. Jak? Nie jest to wcale takie trudne. Potrzebne Ci będą formy do pieczenia i formowania wafli! W takim zestawie znajdują się specjalne formy do robienia stożków z wafli oraz do formowania miseczek. Do kompletu dołączony został również stojak na lody, ułatwiający serwowanie lodów w rożkach. Wafle najpierw należy wypiec, a dopiero później je formować. Na gotowe wafelki wystarczy przełożyć gałki wybranych lodów i gotowe! Zanim nałożysz lodowe kulki, do środka wafelka możesz wlać nieco roztopionej czekolady.
Do serwowania lodów w wafelków nie potrzebujesz długich łyżeczek koktajlowych. Wystarczą małe, plastikowe patyczki do lodów.
Jak jeszcze można podać lody? Oryginalnie!
Lista pomysł na to, jak podawać lody na przyjęciu lub w domu jest zdecydowanie dłuższa. I nie zależy jedynie od posiadanych przez nas naczyń, ale od naszej kreatywności! Niegdyś Chińczycy serwowali lody wraz ze śniegiem, by utrzymać niską temperaturę deseru. Z kolei Rzymianie ukrywali lody w owocach, podając je w naczyniach z arbuza czy melona. Również i Ty możesz zaskoczyć swoich gości!
Oryginalne sposoby na podanie lodów to:
Lody podane w wydrążonych połówkach jabłek,
Lody podane w wydrążonych połówkach cytryn lub pomarańczy,
Lody zaserwowane w kubeczku na lody z ciasta biszkoptowego,
Lody zaserwowane w wydrążonych muffinach,
Lody podane w słoiczkach typu weck.
Z czym podawać, czyli jak udekorować lody?
Z czym najlepiej podać lody w pucharkach, kieliszkach, na talerzach lub w wafelkach? Możliwości jest naprawdę wiele! Pamiętaj, że udekorowane desery lodowe wyglądają apetycznie, ale nie ma co przesadzać z ilością dodatków. Jak we wszystkim, tak i przy dekoracji lodów należy zachować umiar.
Z czym podawać lody?
Świeże owoce – szczególnie truskawki, wiśnie, kawałki kiwi, plasterki ananasa i pomarańczy, granat, brzoskwinie z puszki. Możesz ułożyć je na deserze lub obok niego. Jak jeszcze podać lody z owocami? Zaserwuj je w pucharkach z owoców – w wydrążonej połówce pomarańczy, grapefruita czy jabłka.
Sosy – owocowe, czekoladowe i karmelowe. Najlepiej sprawdzą się sosy o mocnym aromacie – wiśniowe, truskawkowe, waniliowe czy tofii. Zamiast kupować sosy w butelkach, lepiej przygotuj je samodzielnie w domu, ze świeżych owoców czy roztopionej czekolady.
Orzeźwiające dodatki – listki mięty, melisy lub bazylii, starta na zesterze skórka cytryny, cienkie paski skórki pomarańczy.
Słodkie dodatki – dekoracje z zastygniętej czekolady, patyczki z zastygniętego karmelu, laska wanilii, kolorowa lub czekoladowa posypka, rurka waflowa, mały wafelek w kształcie serca. Lody z takimi dodatkami będą bardzo apetyczne!
Inne dekoracje deserów lodowych – wiórki kokosowe, posiekane orzechy, zielone ziarenka kawy, płatki migdałowe, rodzynki, kandyzowane owoce, chilli, bita śmietana.
Jak nakładać lody łyżką?
Tyle tu mowy o tym, w czym podawać lody i z jakimi dodatkami je serwować, ale nie wspomniałam jeszcze, jak je nakładać do pucharków czy do wafelka! Oczywiście niezbędna w tym wszystkim będzie gałkownica, czyli łyżka do lodów, pozwalająca formować kształtne kulki lodowe. Dzięki niej gałki lodów pięknie prezentują się w przezroczystych pucharkach, na talerzu, w kieliszku czy w wafelku. Wystarczy dodać parę dodatków, by stworzyć elegancki deser lodowy.
Łyżki do lodów mogą być wykonane w całości ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego. Gałkownice mogą mieć także stalowy nabierak, ale plastikowy lub silikonowy uchwyt, niekiedy pokryty powłoką antypoślizgową. Ostre brzegi łatwo wbijają się w zamrożoną masę. Niektóre modele łyżek zostały wyposażone w specjalny przycisk, który „wypycha” nabraną porcję lodów, ułatwiając jej nałożenie do naczynia czy do wafelka. Gałkownica przyda się nie tylko do tworzenia lodowych deserów, ale również nakładania kulek ziemniaczanego puree, ryżu czy miąższu z owoców.
Łyżeczki do lodów i deserów
Już wcześniej wspominałam o tym, jakie łyżeczki warto dołączać do lodów w szklanych pucharkach czy do lodów w wafelkach. Poniżej małe podsumowanie nagromadzonych tu informacji o łyżeczkach koktajlowych:
- Długie, stalowe łyżeczki koktajlowe – prezentują się bardzo elegancko, dlatego warto serwować je do eleganckich deserów – lodów podanych w szklanych pucharkach lub zaserwowanych na ozdobnym talerzu. Długą łyżeczkę warto podać też do szarlotki z lodami czy do latte z kulką lodów.
- Długie, plastikowe łyżeczki – podobne do tych stalowych, ale wykonane z tworzywa sztucznego. Występują w różnych wersjach kolorystycznych i mogą być zakończone ozdobnymi uchwytami. Podawaj je na mniej zobowiązujących przyjęciach, wraz z deserami serwowanymi w plastikowych czy akrylowych pucharkach. Sprawdzą się na przyjęciu w gronie znajomych lub na imprezach dla dzieci.
- Krótsze, plastikowe łyżeczki do lodów – z charakterystyczną “szufelką”, często podawane w lodziarniach do lodów gałkowych, podawaj je do lodów w papierowych kubeczkach, w waflowym rożku i w waflowej miseczce. Dzieci i dorośli na pewno dobrze je znają :).
A może znasz jeszcze inny sposób na to, jak podawać lody i desery lodowe? Koniecznie daj znać w komentarzu, żebym poznała inne pomysły! 🙂