Naleśniki to niezwykle popularne danie śniadaniowe lub obiadowe – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Każdy ma jakiś własny przepis na ciasto naleśnikowe, jednak nie tylko on przesądza o sukcesie naszej potrawy. Ważne jest także to ile oraz na czym należy smażyć naleśniki, żeby się nie przypalały i były wyjątkowe. Będzie też kilka słów o akcesoriach, z pomocą których pyszne i puszyste naleśniki to pestka! Zapraszam 🙂
Sekretne składniki, czyli jak się robi ciasto na naleśniki?
- 2 – 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- ok. 190 g mąki pszennej,
- szczyptę soli.
Dodatkowo, jeśli zależy nam, aby naleśniki pyły puszyste i lekkie, dodajemy wodę gazowaną. Mieszamy osobno mokre i osobno suche składniki, a następnie je łączymy. Ciasto musimy wymieszać dokładnie, aby nie było w nim grudek. Świetnie nadaje się do tego shaker do naleśników z otworem, dzięki któremu gotowe ciasto możemy porcjować bezpośrednio na patelnię.
Jak smażyć naleśniki? Na patelni czy naleśnikarce?
Robienie naleśników na patelni jest komfortowe, pod warunkiem, że wybierzemy specjalne, płaskie patelnie do naleśników. Można spróbować również smażenia na tradycyjnej patelni, ale takiej z powłoką nieprzywierającą. Smarujemy ją masłem klarowanym – dokładnie i równomiernie, co jednak nie oznacza grubo. Następnie odpowiednio nagrzewamy naczynie.
Na jakim ogniu smażymy naleśniki? Patelni nie wolno nadmiernie przegrzewać, dlatego najbardziej optymalne będzie smażenie naleśników na średnim ogniu. To od nas zależy czy naleśniki będą grube i puszyste, czy cienkie i elastyczne. Natomiast te robione na naleśnikarce zawsze wychodzą perfekcyjnie cienkie i zdecydowanie większe.
Niezależnie od tego, które narzędzie wybierzemy, naleśniki smażymy do momentu, w którym na wierzchu nie widać już śladów surowego ciasta, a brzegi zaczynają odstawać. Podważamy je łopatką i obracamy sprawnym ruchem na drugą stronę. Obrócony naleśnik potrzebuje już dużo krótszego czasu smażenia. Kiedy jest gotowy, ostrożnie zsuwamy go na talerz i możemy zająć się smażeniem kolejnych – nie ma jednak potrzeby ponownego dodawania tłuszczu.
Z tak przygotowanych naleśników można wyczarować tort naleśnikowy! Zarówno w wersji słodkiej (deserowej), ale i słonej (obiadowej). Smaczne przepisy na różne torty z naleśników znajdziesz tutaj: Jak zrobić tort naleśnikowy na słodko i na słono?
Wiemy już jak zrobić dobre ciasto na naleśniki…. Teraz zostało tylko zastanowić się nad farszem. Z czym najbardziej lubicie? Moje ulubione to z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. A Wasze? Jestem bardzo ciekawa jaki farsz smakuje Wam najbardziej 🙂
Prosty przepis na naleśniki
Proste naleśniki - przepis podstawowy
Notatki
Z tak usmażonych naleśników możesz przygotować efektowny tort naleśnikowy - na słodko i na słono.
Składniki
Składniki mokre
- 2-3 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl wody
- 3 łyżki oleju
Składniki suche
- 1 szkl mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko, wodę i sól.
- Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Podgrzej olej na patelni i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Smażenie
- Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć naleśniki z obu stron.
- Naleśnika przewróć na drugą stronę dopiero, gdy smażona strona stanie się rumiana.