Jak smażyć bez użycia lub tylko z małą ilością tłuszczu? Nie tak trudno jak mogłoby się wydawać! Wystarczy odpowiedni sprzęt, by przygotować różne dania: frytki, rybę, jajko sadzone, naleśniki i jajecznicę bez tłuszczu. Patelnia czy frytkownica beztłuszczowa to tylko niektóre ze sposobów na lekkostrawne posiłki. Poznaj je wszystkie!

Nie możesz całkowicie wykluczyć tłuszczu ze swojej diety, ponieważ tak samo jak białka czy węglowodany jest on podstawą zbilansowanego odżywiania.  Pamiętaj, że tłuszcz może być Twoim wrogiem, ale i przyjacielem.  W swojej diecie skup się na zdrowych tłuszczach takich jak oliwa z oliwek, olej lniany czy ten zawarty w awokado. Wysoka temperatura nie jest przyjazna dla wszystkich tłuszczy! Ponadto, częste smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawia, że posiłki stają się ciężkostrawne, a Ty przekraczasz dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Zdrowe tłuszcze możesz zatem dodawać do lekkich sałatek, ale niekoniecznie wykorzystywać je do smażenia. Zaopatrz się w odpowiednie urządzenie do smażenia beztłuszczowego i zacznij przygotowywać lekkostrawne, zdrowe posiłki!

Reklama

Smażenie bez tłuszczu jest jak najbardziej możliwe. Pomogą Ci w tym różne sposoby, a dokładniej różne sprzęty:

  • patelnia beztłuszczowa,
  • patelnia grillowa,
  • grill elektryczny,
  • frytkownica beztłuszczowa,
  • mata redukująca nadmiar tłuszczu,
  • pojemnik do gotowania jajek,
  • miska do jajecznicy,
  • forma do omletu i naczynie do boczku.

1 Patelnia do smażenia bez tłuszczu

Smażenie beztłuszczowe (a dokładniej – z odrobiną tłuszczu) na patelni jest jak najbardziej możliwe, jednak nie każda patelnia nadaje się do tego zadania. Musi być to patelnia beztłuszczowa, czyli taka ze specjalną, nieprzywierającą powłoką „non-stick”. Powłoka ta może być teflonowa, ceramiczna, granitowa lub mineralna. Wybierz patelnię dobrej jakości, bezpieczną dla Twojego zdrowia, bez szkodliwych związków (PFOA, związków metali ciężkich). Dania nie powinny przywierać do dna patelni, ani się przypalać. Pamiętaj jednak, że nawet w tym przypadku lepiej dodać choć odrobinę oleju. Odrobina dobrej jakości oleju nie sprawi, że przygotowywane potrawy będą ociekać tłuszczem, ale będą ładnie wysmażone. Dodatkowo, taka patelnia jest łatwa w czyszczeniu. Z pewnością nie musisz zeskrobywać z niej przypalonych resztek potrawy.

Beztłuszczowa patelnia jest szczególnie dobra do smażenia mięs i ryb, które same w sobie zawierają naturalne tłuszcze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać taką patelnię do smażenia beztłuszczowego warzyw czy jajek. Ważne, by była to patelnia dobrej jakości z powłoką „non-stick”.

Nieprzywierająca patelnia do smażenia bez tłuszczu wymaga jednak odpowiedniego użytkowania. Jest łatwa do utrzymania w czystości, dlatego nie stosuj na jej powłoce szorstkich myjek i druciaków. Nie używaj żadnych ostrych przyborów. Zamiast tego wybierz drewniane lub silikonowe szpatułki i łyżki, które nie zarysują powierzchni. Zarysowany teflon nie będzie nadawał się do użytku z uwagi na szkodliwe substancje, które może wtedy wydzielać.

DOBRY PATENT Jeśli produkty przywierają do powierzchni Twojej patelni, a chcesz usmażyć je bez dodatku tłuszczu, wyłóż patelnię papierem do pieczenia. Na pergaminie ułóż porcje mięsa, ryby czy warzyw. Nie powinny ani przywierać, ani się przypalać.

2 Patelnia grillowa do smażenia bez tłuszczu

Kolejny sposób na smażeniu bez dodatku tłuszczu lub tylko z jego skromnym dodatkiem to patelnia grillowa. Pozwala przygotować smaczne i apetyczne, a jednocześnie niskokaloryczne i lekkie dania. W czym tkwi cały sekret patelni grillowej? W jej prążkowanym dnie, które pozwala na swobodne ociekanie tłuszczu z potraw. Wytapiający się tłuszcz nie wchłania się do dania, ale pozostaje w rowkach patelni. Dzięki takim rowkom jedzenie nie przywiera do dna i nie przypala się. Niektóre modele wyposażone są w praktyczny dziobek z boku, który ułatwia odlanie nadmiaru tłuszczu. Co więcej, taka patelnia będzie gratką dla miłośników grilla, którzy będą mogli przygotować grillowane dania o każdej porze roku.

Patelnie grillowane do przygotowywania dań bez tłuszczu dostępne są zazwyczaj kwadratowym lub prostokątnym kształt. Rzadziej spotkamy okrągłe patelnie grillowe. Jakie będą najlepsze? Takie z dość grubym, ciężkim dnem (min. 5 mm). Grube dno sprawia, że patelnia się wolniej nagrzewa, ale całe to zgromadzone ciepło oddaje później smażonemu daniu. Taka patelnia powinna być pokryta powłoką nieprzywierającą „non-stick”. Dostępne są również patelnie grillowe wykonane z żeliwa – ciężki, solidne, długowieczne, ale wymagające stosowania tłuszczu podczas smażenia.

Mięsa i ryby możesz spokojnie smażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, ponieważ produkty te same w sobie zawierają tłuszcz. Jeśli natomiast chcesz ugrillować warzywa, dodaj na patelnię odrobinę tłuszczu, który wzbogaci smak potrawy i zapobiegnie przypaleniu warzyw.

By chronić powłokę przed zarysowaniami, używaj silikonowych lub plastikowych przyborów (łopatek i szczypiec). Do czyszczenia patelni nie używaj druciaków i szorstkich gąbek. Dbaj o patelnię, a posłuży Ci na długo!

3 Grill elektryczny – urządzenie do smażenia bez tłuszczu

Grill elektryczny to alternatywa dla tradycyjnego grilla, ale również klasycznej patelni, na której smażymy potrawy z dodatkiem tłuszczu. Przygotowywanie dań tym sposobem jest bardzo proste, szybkie i dietetyczne. Potrawy nie ociekają tłuszczem, a wraz z dymem nie przedostają się do nich szkodliwe dla zdrowia związki.

Grill elektryczny z powłoką nieprzywierającą Ariete


Grill elektryczny typu składanego, z powłoką nieprzywierającą.

Domowe grille elektryczne mogą przybierać różne formy, które różnią się między sobą rodzajem konstrukcji i funkcjami. Urządzenia możemy podzielać na zamknięte, otwarte i składane. Najbardziej funkcjonalnym typem jest grill składany, który z zewnątrz przypomina opiekacz do chleba. W środku znajdują się prążkowane płyty grzewcze. Produkty układa się na dolnej płycie i przyciska pokrywą. Dzięki temu, wybrane składniki opiekane są z obu stron i nie trzeba ich co chwila przewracać. W ten sposób ugrillujesz mięso, ryby, warzywa, chleb, a nawet owoce! Smażenie bez tłuszczu jest możliwe właśnie dzięki takim urządzeniom. 😉

4 Frytkownice beztłuszczowe, czyli jak zrobić frytki bez oleju

Czy można usmażyć frytki bez tłuszczu? No pewnie, że można! I nie chudzi tu wcale o pieczenie ziemniaków w piekarniku. Frytki smażone w głębokim oleju warto zastąpić znacznie lżejszą wersją. Pomoże Ci w tym frytkownica beztłuszczowa. Jak działa takie urządzenie? Frytkownica do smażenia bez tłuszczu zamiast oleju wykorzystuje gorące powietrze. Podobnie jak ma to miejsce w piekarniku. System rozprowadza powietrze wewnątrz frytkownicy, dzięki czemu frytki są równomiernie upieczone już po około 20 minutach. Co więcej, w takiej frytkownicy możesz przygotować nawet kurczaka i warzywa! I to również bez dodatku tłuszczu. Urządzenie posiada nie tylko funkcję smażenia, ale również pieczenia, grillowania i podgrzewania potraw. Okaże się zatem wielofunkcyjnym, przydatnym sprzętem w Twojej kuchni.

Brak konieczności dodawania oleju sprawia, że z łatwością utrzymasz urządzenie w czystości. Nie musisz szorować frytkownicy, by pozbyć się uciążliwej warstwy tłuszczu.

5 Pieczenie bez tłuszczu: Mata redukująca nadmiar tłuszczu

Maty silikonowe to nie tylko stolnice, podkładki i maty do makaroników, ale również ząbkowane maty redukujące nadmiar tłuszczu! To kolejny dobry sposób na przygotowywanie dań, które nie będą chłonąć i ociekać tłuszczem. Mata została wykonana z silikonu, który nie chłonie zapachów, jest odporny na uszkodzenia, łatwy w czyszczeniu i elastyczny, dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca podczas przechowywania. Ponadto silikon jest odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Taką matę możesz więc bez obaw włożyć do piekarnika (a nawet do zamrażarki!). 😉

Mata redukująca nadmiar tłuszczu silikonowa Lurch

Mata redukująca nadmiar tłuszczu posiada ząbkowaną powierzchnię.

Co takiego niezwykłego jest w tej macie? Produkt posiada ząbkowaną powierzchnię, na której należy ułożyć wybrane produkty. Podczas pieczenia, wytapiający się lub dodany przez Ciebie tłuszcz nie wsiąka do potrawy, ale ocieka do rowków w macie. Matę redukującą nadmiar tłuszczu możesz wykorzystywać do pieczenia mięs, ryb, ziemniaków, frytek, warzyw, a nawet babeczek i ciasteczek. Tak przygotowany obiad bez tłuszczu będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy i lekkostrawny.

6 Pojemniki do jajek, czyli jak usmażyć jajko bez tłuszczu

W jaki sposób usmażyć jajko bez tłuszczu? I to bez użycia patelni? 😉 Proponuję ugotować jajka w koszulkach w specjalnym pojemniku do gotowania jajek, który przeznaczony jest do użytku w kuchence mikrofalowej. Taki pojemnik posiada zazwyczaj 1-2 wgłębienia, do których należy wbić jajko. Zamiast oleju, dodaje się wodę. Takim sposobem przygotujesz pożywne śniadanie w kilka minut! Pojemniki wykonane są z tworzysz sztucznych: plastiku lub silikonu. Z tego też powodu są bardzo lekkie i wygodne w przenoszeniu. Możesz je zatem zabrać ze sobą do pracy, by tam przygotować zdrowy posiłek.

7 Miska do mikrofali, czyli jak usmażyć jajecznicę bez tłuszczu

Czy smażenie jajecznicy bez tłuszczu jest możliwe? Tak, ale nie będzie potrzebna Ci patelnia, ale specjalna miska do robienia jajecznicy w mikrofali. Wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego nadaje się do używania w kuchence mikrofalowej do mocy 800 W. Wystarczy, że wbijesz do niej kilka jajek, rozkłócisz za pomocą rózgi kuchennej i dodasz dowolne dodatki. Nie musisz przekładać jajek do innego naczynia. Wszystkie etapy przygotowania jajecznicy wykonujesz tylko w tej jednej misce. 😉 Miskę z masą jajeczną wstaw do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Po wyjęciu Twoim oczom ukaże się gotowe śniadanie, bez dodatku tłuszczu! Takie naczynie będzie szczególnie pomocne dla osób będących na diecie, które dbają o odpowiednią kaloryczność posiłków.

Miska do robienia jajecznicy w mikrofali Joseph Joseph

8 Silikonowa forma na omlet bez tłuszczu

Kolejny sposób na przygotowanie jajecznego dania bez tłuszczu to silikonowa forma do omletu. Forma dostępna jest także w zestawie śniadaniowym wraz z prążkowanym naczyniem do pieczenia boczku. Wszystkie te naczynia przeznaczone są do użytkowania w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu w błyskawiczny sposób przygotujesz pożywne i sycące śniadanie. Wykonane zostały z silikonu, który jest odporny na wysokie temperatury, a ponadto wykazuje bardzo dobre właściwości nieprzywierające, dzięki czemu nie wymaga stosowania tłuszczu.

Do silikonowej formy wystarczy wlej jajeczną masę z dowolnymi dodatkami (szczypiorkiem, szynką, cebulką, pomidorem), zamknij naczynie i wstaw do mikrofali na kilka minut. Z kolei na prążkowanym naczyniu przypominającym grillową powierzchnię ułóż plasterki boczku i również wstaw do kuchenki mikrofalowej. Unikasz w ten sposób smażenia potraw na patelni z dodatkiem oleju.


Wybrane naczynie lub urządzenie do smażenia, grillowania lub pieczenia bez tłuszczu pozwoli przygotować ulubiony posiłek w nieco “odchudzonej” wersji. 😉 I nie chodzi jedynie o to, by całkowicie wykluczyć tłuszcz ze swojej diety (Tego nie rób!), ale o to, by spożywać go pod zdrową postacią i w odpowiednich ilościach. Zamiast smażyć na tłuszczu, lepiej dodać zdrowy składnik do sałatki czy zupy krem. Odpowiednie patelnie, frytkownice, grill, pojemniki i silikonowe formy pozwolą Ci wprowadzić pewne zmiany w dotychczasowej diecie.

Ocena: 3.9/5.
Please wait...