Złoty dripper, szklany tygielek, a może miedziany french press? Mniejsze zaparzacze do kawy to doskonała alternatywa dla dużego i droższego ekspresu ciśnieniowego. Nie tylko pozwalają na szybkie i proste zaparzenie aromatycznej kawy, ale w dodatku przepięknie się prezentują! Staną się praktyczną ozdobą kuchennego blatu i będą też świetnym pomysłem na prezent. Zobacz niezwykle stylowe propozycje kawowych zaparzaczy.
Kawa, zwana napojem mędrców i bogów, uwielbiana jest przez wielu! Nie brak prawdziwych kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez choćby jednej filiżanki kawy. Możemy delektować się różnymi gatunkami ziaren kawowca i testować przeróżne metody parzenia. Klasyczną zalewajkę niekoniecznie musisz od razu zamieniać na kawę z ekspresu ciśnieniowego. W zanadrzu jest jeszcze kilka ciekawych propozycji parzenia, które warto przetestować. Dzisiaj na tapet biorę niezwykle stylowe zaparzacze do kawy, który nie tylko pomogą nam w przygotowaniu aromatycznego naparu, ale bez wątpienia staną się gustownym elementem kuchennego wyposażenia. Na co warto zwrócić uwagę?
1 Dripper w wersji glamour
Zacznijmy od prostego drippera. Co to właściwie jest? Dripper do kawy przypomina swoim wyglądem filiżankę, a pełni funkcję filtra. Taki zaparzacz nakładamy na kubek, filiżankę lub dzbanek, w środku drippera umieszczamy papierowy filtr, nasypujemy odpowiednią ilość kawy i stopniowo zalewamy zmielone ziarna gorącą wodą. Należy robić to powoli, by uzyskać esencjonalny, nierozwodniony napar. W kilka chwil mamy pyszną kawę. Prawda, że proste? Ale, ale… Dripper dripperowi nierówny. Bo oprócz zwykłych plastikowych wersji, mamy do wyboru także gustowne zaparzacze porcelanowe. Porcelana jest całkowicie obojętna w kontakcie z kawą – nie zmienia jej smaku ani aromatu.
Eleganckie drippery do kawy w wersji glamour znajdziesz w ofercie marki Cilio – wykonane z porcelany, białe w środku, a z zewnątrz srebrne lub złote. W takiej wersji glamour od razu prezentują się lepiej!
2 Szklany tygielek do kawy
Lubujesz się w kawie po turecku? No to postaw na stylowy tygielek do parzenia kawy. I wcale nie musi być to stalowy rondelek. Nowoczesne tygielki to również naczynia pokryte powłoką nieprzywierającą lub całkowicie wykonane ze szkła. Mnie urzekł w szczególności ten szklany tygielek. Nie tylko prezentuje się bardzo nowocześnie, ale i możemy obserwować cały proces gotowania naparu. Zastanawiasz się pewnie, jak takie szklane naczynie użytkować na kuchence? A można, jak najbardziej! Taki tygielek wykonany jest ze szkła żaroodpornego i może być użytkowany na kuchence elektrycznej, ceramicznej i gazowej (przy zastosowaniu dyfuzora). Szkło wytrzymuje temperatury od-10 °C do +210 °C, więc nie masz się czym martwić. Tygielek można również myć w zmywarce.
3 Miedziany french press
French press, czyli zaparzacz tłokowy, to doskonałe urządzonko do parzenia kawy bez fusów, ale i liściastej herbaty. Taki zaparzacz dostępny jest w różnych pojemnościach – możemy zdecydować się na french press tylko dla 1 osoby lub taki, w którym od razu przygotujemy napój dla paru osób. French pressy są także bardzo łatwe w użyciu. Wystarczy nasypać odpowiednią porcję zmielonej kawy, dodać wybrane dodatki – cynamon, laskę wanilii, goździki, zalać wodą do pewnego poziomu, odczekać, dolać wody do pełna i docisnąć tłoczek. Tak w skrócie.
Najpopularniejsze są chyba french pressy ze szklanym dzbankiem, doskonale ukazujące cały proces parzenia. Ale niedawno w ofertach wielu producentów zaczęły pojawiać się nowe, ciekawe propozycje… Zaparzacze tłokowe stalowe i miedziane. Lub też szklano-miedziane. I jak Wam się podobają? Mnie bardzo! Ten dodatek miedzianego koloru stanowi niezwykle ciekawy akcent.
4 Kawiarka Bialetti Class Mat
Kawiarki ciśnieniowe Bialetti to jedne z popularniejszych zaparzaczy tego typu. I nie ma się co dziwić. W końcu pierwsza kawiarka była pomysłem Alfonso Bialettiego. I od tego wszystko się zaczęło… Po dziś dzień parzenie kawy w kafeterce stanowi jeden z popularniejszych sposobów. Nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie! Kafeterka, podobnie jak ekspres, wykorzystuje w procesie parzenia ciśnienie – woda nalana do dolnego zbiornika, pod wpływem rosnącej temperatury i ciśnienia, zaczyna przedostawać się ku górze, przechodzi przez ziarna kawy i trafia do górnego zbiornika w postaci gotowego espresso. Na bazie espresso możesz przygotować wiele rodzajów kaw, a w tym caffe latte czy cappuccino.
Klasyczne kawiarki na kuchenkę gazową mają kanciasty kształt i dostępne są w różnych kolorach. Natomiast te indukcję mają obłe kształty i srebrny kolor. Prezentują się bardzo nowocześnie i elegancko. Spójrzcie tylko na kawiarkę Bialetti Class Mat z wybrzuszonym dołem i pokrywką. Na uwagę zasługuje również ciekawie zamocowany uchwyt. Klasyka podana w innej formie – ja to kupuję!
5 A może kawiarka elektryczna?
Mawia się, że kawiarka to doskonała alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Jest mniejsza, tańsza i zdecydowanie wnosi włoski klimat do naszego domu. Jednak przy parzeniu kawy trzeba się nieco bardziej napracować. Wlać wodę, nasypać ziarna, skręcić wszystkie części, ustawić na kuchence i cały czas kontrolować cały proces parzenia kawy… Jeśli nie chcesz rezygnować z klimatycznej kawiarki, a zależy Ci na łatwiejszej obsłudze, to zdecyduj się na model elektryczny!
Kawiarka elektryczna w swojej budowie jest bardzo podobna do tej na kuchenkę. Składa się z tych samych części, które należy ze sobą skręcić. Zamiast stawiać ją na kuchence, ustawisz ją do na specjalnej płycie grzewczej. Wystarczy podłączyć ją do kontaktu i wcisnąć przycisk startu. Nie ma potrzeby stania nad urządzeniem i czekania na właściwy moment, by zdjąć kawiarkę z palnika. Po zakończonym parzeniu, kafeterka elektryczna wyłącza się automatycznie. Niektóre modele są wyposażone nawet w funkcję podgrzewania naparu, tak byś cieszył się ciepłą kawą o wiele dłużej.
Ja jestem wielką fanką kawiarek elektrycznym marki Ariete z serii Vintage i Moka. Zgrabne kawiarki w białym, beżowym lub czarnym kolorze dopasują się do każdej aranżacji kuchennej. Stonowane kolory to zawsze świetne rozwiązanie. I spójrzcie na ten fikuśny uchwyt na pokrywce. 🙂
6 Łaciata kawiarka do cappuccino
A na sam koniec coś bardziej oryginalnego, aniżeli eleganckiego, ale… Kawiarka łaciata ze spieniaczem do mleka! Idealne rozwiązanie dla miłośników włoskich kaw z mleczną pianką. Nie musisz wykorzystywać osobnego spieniacza i osobnego zaparzacza. Tu masz dwa w jednym. Nalewasz wodę do dolnego zbiornika, wsypujesz zmielone ziarna kawy na sitko, a do górnego pojemnika wlewasz mleko. Dalsze kroki zrobi już za Ciebie kawiarka. Zaparzy kawę i spieni mleko. Poza tym zobacz, jak świetnie się prezentuje! Łaciaty wzór stanie się ciekawym akcentem w każdej kuchni.
I który z prezentowanych zaparzaczy do kawy najbardziej przypadł Ci do gustu? 😉 Wszystkie z nich są nie tylko stylowe, ale i niezwykle proste w użyciu. Jeśli chcesz ustawić taki zaparzacz na kuchennym blacie – stanie się ozdobą wnętrza, a jeśli wolisz go schować – nie będzie z tym żadnego problemu ze względu na małe rozmiary.