Klasyczna kawa latte chyba nigdy nie wyjdzie z mody, ale jej zdrowe wersje stają się coraz bardziej popularne! Jak się robi latte z dodatkiem kurkumy, zielonej herbaty matcha, spiruliny, soku z buraka i węgla aktywnego? Poznaj wyjątkowy przepis na modne latte w Twoim domu – dowiedz się jak zrobić mleczne napoje ze zdrowych składników!
Jako wielbicielka kawy, nigdy nie zrezygnuję z klasycznej „małej czarnej”. Ale muszę przyznać, że wersje latte na bazie mleka roślinnego, z dodatkiem spiruliny czy płatków róży bardzo mnie zaciekawiły… Tym bardziej, że nie tyko cudownie się prezentuję i ciekawie smakują, ale dzięki odpowiednim składnikom maja wiele właściwości zdrowotnych. Takie zdrowe latte dodają energii i wzmacniają nasz organizm. Trzeba wypróbować! Zwolenników tradycyjnego latte odsyłam do poradnika: Jak zrobić pyszne cafe latte? , a wszystkich ciekawych nowości zapraszam do dalszej części artykułu! 😉
1 Kurkuma latte, czyli przepis na złote mleko
Głównym składnikiem złocistego latte jest kurkuma, indyjska przyprawa, która nie tylko nadaje latte złocistego koloru, ale wzbogaca je o różne właściwości zdrowotne. Określana jako „przyprawa życia”, dodawana jest do wielu potraw – mięs, warzyw, zup i sosów. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – silny antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym. Pozwala zachować młodość, a także podnieść odporność organizmu! Złociste latte usprawni procesy trawienne, a także skutecznie obniży nasz nadmierny apetyt.
Składniki:
- Mleko migdałowe/ryżowe/krowie – 3/4 szkl
- Mleko kokosowe – 1/4 szkl
- Mielona kurkuma -1 łyżeczka
- Czarny pieprz – szczypta
- Korzeń imbiru
- Cukier trzcinowy lub miód– 1 łyżeczka
- Cynamon – pół łyżeczki
Wykonanie:
- Mleko migdałowe i kokosowe przelewam do garnka do gotowania mleka.
- Dorzucam pozostałe składniki – łyżeczkę mielonej kurkumy, szczyptę pieprzu i starty na tarce kawałek korzenia imbiru (również 1 łyżeczka). By kurkumowe latte nabrało lepszego smaku dodaję także odrobinę cukru trzcinowego.
- Gotuję wszystkie składniki na mleku, aż stanie się ciepłe.
- Przelewam zawartość rondelka do blendera kuchennego z kielichem i miksuję do uzyskania pianki.
5. Przelewam napój do wysokich szklanek do latte i serwuję z mleczną pianką! Wierzch kawy lubię udekorować cynamonem – przesypuję przyprawę przez szablony do dekoracji kawy, dzięki czemu uzyskuję ciekawy wzorek.
Wielbiciele klasycznego latte, mogą wzbogacić kurkumowe latte porcją espresso. Na pewno doda energetycznego kopa!
2 Przepis na zieloną matcha latte – jak ją przygotować?
Co to w ogóle jest ta cała matcha i o co tyle szumu? Otóż matcha to japońska zielona herbata, której ususzone liście ścierane są na proszek. Tradycyjnie używana od XII wieku przy ceremonii parzenia herbaty, ale również dodawana do różnych potraw (lodów, ciast, makaronu). Nie każdemu może odpowiadać intensywny smak matchy, dlatego zachęcam do przygotowania jej lżejszej wersji na bazie mleka roślinnego, czyli matcha latte. Herbata z mlekiem nabiera zupełnie innego wymiaru!
Matcha z mlekiem to bogactwo przeciwutleniaczy i witamin, a w szczególności witaminy C, dlatego warto sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym. Co ciekawe, pobudza równie skutecznie, co kawa, ponieważ zawiera sporą dawkę kofeiny! W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, pobudzenie przychodzi stopniowo, dzięki czemu unikamy nagłego spadku energii.
Składniki:
- Sproszkowa herbata matcha – 1 łyżeczka
- Mleko roślinne (sojowe/ryżowe/migdałowe) – pół szkl
- Odrobina wody
- Syrop klonowy – 1,5 łyżeczki
Wykonanie:
- Zaczynam od zielonej herbaty matcha – łyżeczkę sproszkowanej herbaty matcha przesiewam przez sitko i rozpuszczam w ciepłej wodzie (ale nie we wrzątku!). Do mieszania wykorzystuje się specjalne bambusowe miotełki, ale jeśli takiej nie posiadasz, równie dobrze sprawdzi się mały, elektryczny spieniacz do mleka (taki na baterie).
- Mleko roślinne podgrzewam i dosładzam syropem klonowym. Następnie spieniam za pomocą większego ubijaka do mleka.
- Herbatę matcha najlepiej od razu rozpuścić w większej filiżance do kawy, by dodać do niej gorące, spienione mleko. Energetyczna herbata gotowa do picia!
3 Unicorn latte, czyli magiczny, kolorowy napój
Kolorowe latte, czyli unicorn latte to mleczny napój, który często gościł na zdjęciach użytkowników Instagrama i Facebooka. Dlaczego zdobył taką popularność? Bo nie tylko świetnie się prezentuje, ale jest również smaczny i zdrowy! Jednym z „magicznych” składników unicorn latte jest spirulina – alga o cennych właściwościach zdrowotnych. Zawiera wiele witamin, łatwo przyswajalne żelazo oraz poprawia odporność naszego organizmu. Unicorn latte to wiele możliwości – można przygotować je również z dodatkiem chlorelli, sokiem z buraka lub z kurkumą. Różnokolorowe warstwy stworzą ciekawą kompozycję. Ja serwuję przepis na niebieskawe latte z różową posypką!
Składniki:
- Mleko migdałowe – 150 ml
- Gorąca woda -150 ml
- Niebieska spirulina (blue majik) – szczypta
- Matcha – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Kolorowa posypka
Wykonanie:
- Łyżeczkę sproszkowanej, zielonej herbaty Matcha rozpuszczam w gorącej wodzie. Wraz z lekko podgrzanym mlekiem migdałowym i miodem przelewam do blendera i miksuję do uzyskania piany.
- Przelewam do przezroczystej szklanki z podwójną ścianką, dodaję szczyptę spiruliny i delikatnie mieszam. Podwójna ścianka utrzyma właściwą temperaturę napoju na dłużej, a dodatkowo ładnie wyeksponuje wszystkie kolory latte!
- Wierzch unicorn latte posypuję kolorową posypką.
4 Rose latte, czyli różane latte
Wbrew pozorom, piękny różowy kolor rose latte nie jest zasługą płatków róż, ani różanej wody. Za wszystko odpowiedzialny jest… sok z buraka! Bez obaw – smak warzywa nie jest wyczuwalny w słodkim napoju. Różane latte nie tylko ładnie wygląda, ale zachwyca swoimi właściwościami zdrowotnymi. W tej bombie witaminowej znajdziemy witaminy A, z grupy B, C oraz kwas foliowy i antocyjany. Nie brak tu takich pierwiastków jak magnez, wapń, potas, żelazo, cynk i innych. To z pewnością ciekawa alternatywa dla klasycznego caffe latte.
Składniki:
- Sok z buraka – 2 łyżki
- Mleko migdałowe – 3/4 szkl
- Woda różana – 1 łyżka
- Gorąca woda – 2 łyżki
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka
- Pasta waniliowa – 1/4 łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Suszone płatki róż
- Wiórki kokosowe
Wykonanie:
- W wysokiej szklance do latte mieszam sok z buraka z wodą różaną i gorącą wodą. Rozpuszczam w nim łyżeczkę oleju kokosowego, pastę waniliową i miód.
- Mleko migdałowe przelewam do rondelka, podgrzewam i spieniam ubijakiem do mleka. Spienionym, ciepłym mlekiem zalewam miksturę znajdującą się w wysokiej szklance.
- Delikatnie mieszam i dodaję ziarenka wanilii. Posypują płatkami róż oraz odrobiną wiórków kokosowych – doskonale komponują się z różowym latte. Wygląda pięknie!
5 Charcoal latte, czyli jak zrobić czarne latte z węglem aktywnym?
Węgiel pod postacią czarnych tabletek dostępnych w aptece był dotychczas ratunkiem, gdy dopadały nas problemy żołądkowe. Okazuje się jednak, że węgiel pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, dlatego przyda się także przy zatruciach alkoholowych i kłopotach żołądkowych. Jeśli potrzebujesz takiego „detoksu”, sięgnij po prawdziwą małą czarną bez dodatku kawy – czarne latte.
Składniki:
- Kapsułka węgla aktywnego
- Mleko migdałowe – 1 szkl
- Woda – 1/3 szkl
- Miód – łyżeczka
- Cynamon – szczypta
Wykonanie:
- Mleko migdałowe podgrzewam w rondelku. W wodzie rozpuszczam kapsułkę węgla aktywnego i dodaję do podgrzanego mleka.
- Mieszankę przyprawiam szczyptą cynamonu i łyżeczką miodu.
- By czarne latte jeszcze lepiej się prezentowało, możesz spienić mleko za pomocą spieniacza i przelać do szklanki do kawy. Całość robi wrażenie!
A może znacie zupełnie inne przepisy na zdrowe latte? Koniecznie podzielcie się swoimi przepisami! 😉