Domowe grzane wino czy piwo to świetny sposób na przeziębienie, dlatego warto znać różne przepisy na to, jak zrobić dobrego grzańca we własnym domu. Oprócz klasycznego grzańca galicyjskiego, możesz przygotować francuską wersję grzanego wina z pomarańczą, skandynawski glögg, grzany rum i piwny grzaniec po łemkowsku lub z jajkiem. Nie zabrakło tu również przepisu na grzany miód pitny, który rozgrzewa równie mocno.
Już w czasach świetności starożytnego Rzymu raczono się ciepłymi napitkami na bazie wina. W specjalnych naczyniach zaprawiano ciepłe wino miodem, olejkiem różanym lub korzennymi dodatkami. Od samego początku ceniono jego rozgrzewające, a przy tym lecznicze właściwości. Dzisiaj możemy przygotowywać wiele wersji grzańca i to nie tylko na bazie wina! Podsuwam inspirujące przepisy na to, jak zrobić grzańca oraz akcesoria do grzanego wina, które pozwolą Ci odpowiednio zaserwować trunek.
1. Grzaniec galicyjski, czyli przepis na grzane wino z korzennymi przyprawami
Klasyczny przepis na grzaniec galicyjski, który najlepiej sprawdza się w chłodnym, jesienno-zimowym czasie. Wprowadza w świąteczny nastrój i szybko rozgrzewa. Najlepiej serwować go w kamionkowym kubku do grzanego wina, który dobrze utrzymuje jego ciepło. Jakie wino będzie najlepsze do grzańca? Z pewnością sprawdzi się się czerwone wino półwytrawne lub półsłodkie, w zależności od naszych preferencji, co do jego słodkości.
Składniki:
- czerwone wino (półsłodkie lub półwytrawne)
- cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir
- pomarańcza
- miód
Wykonanie:
- Całą butelkę czerwonego wina przelewam do garnka i wstawiam naczynie na najmniejszy ogień.
- Dodaję korzenne przyprawy do grzanego wina: szczyptę lub laskę intensywnie pachnącego cynamonu i parę goździków.
- Dorzucam kilka plasterków rozgrzewającego imbiru i wzmacniającą aromat startą gałkę muszkatołową.
- Obowiązkowo wkrajam parę plastrów pomarańczy, które nadają grzańcowi cytrusowego posmaku.
- W przypadku półwytrawnego wina dodaję jeszcze łyżkę miodu, by grzaniec był słodszy.
- Podgrzewam i mieszam, ale nie zagotowuję!
2. Grzaniec z wina po francusku. Przepis na grzane wino z pomarańczą i goździkami
Grzaniec po francusku bazuje na klasycznym przepisie, wzbogaconym jednak o kwaskowaty posmak soku z cytryny i charakterystyczny aromat cukru trzcinowego i anyżu. Jak zrobić grzane wino z pomarańczą w stylu francuskim?
Składniki:
- czerwone wino
- laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków
- pomarańcza
- pół cytryny
- cukier trzcinowy
Wykonanie:
- Do garnka wlewam butelkę czerwonego wina, dodaję laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i parę goździków. Korzenne przyprawy sprawiają, ze grzaniec nabiera wyjątkowego aromatu.
- Dwa plastry pomarańczy kroję w trójkąty. Wyciskam sok z reszty pomarańczy oraz połówki cytryny. Wszystko dodaję do garnka, który podgrzewam na wolnym ogniu.
- Ilość dodanego cukru zależy od słodkości wybranego wina, dlatego najlepiej wsypywać go stopniowo.
- Wszystko mieszam i… Et voilà!
- Rozlewam (przez sitko) do wielkiego słoja, z którego za pomocą kraniku każdy będzie mógł nalać sobie grzańca do kubków z uchem.
Taki zestaw do grzanego wina sprawdza się podczas wizyt gości, których pragniemy uroczyć grzanym winem. Goście na pewno bardzo się ucieszą!
3. Skandynawski glögg, czyli grzane wino z miodem i wódką lub brandy
W czasie Świąt w Szwecji sprzedaje się blisko 6 milionów litrów grzanego wina! Ja proponuję wykonać domową wersję grzańca, którą pokochała cała Skandynawia. Ten rozgrzewający grzaniec z wina i wódki jest świetny na przeziębienie. Kilka łyków i nasz organizm jest całkowicie rozgrzany. W jaki sposób zrobić dobrego i mocnego grzańca z wina?
Składniki:
- czerwone półwytrawne wino
- 2 szkl. soku pomarańczowego
- świeży imbir, laski cynamonu, goździki i pestki kardamonu
- miód lub cukier
- 2 kieliszki wódki lub brandy
- rodzynki i migdały
Wykonanie:
- Najpierw przygotowuję wywar z pomarańczy. W rondlu podgrzewam sok pomarańczowy i dodaję korzenne przyprawy: 2 plasterki świeżego imbiru, 2 laski cynamonu, kilka goździków i pestki kardamonu.
- Taki wywar gotuję na wolnym ogniu nawet do 30 minut. Kiedy jest już gotowy, przelewam go przez sito do drugiego garnka, by połączyć go z butelką czerwonego półwytrawnego wina.
- Dodaję cukier do smaku.
- Naprawdę mocne rozgrzanie zapewni dodatek 2 kieliszków wódki lub brandy.
- Podgrzewam całość i przelewam do kubeczków, wcześniej wypełnionych rodzynkami i obranymi migdałami.
4. Gorący poncz Feuerzangenbowle. Jak przygotować grzane wino po niemiecku?
Feuerzangenbowle to gorący poncz na zimne wieczory. Niemcy mają bzika na punkcie grzańców z korzennymi przyprawami. Co roku w Niemczech organizowane są bożonarodzeniowe jarmarki, gdzie można skusić się na kubek grzanego wina i zagryźć to pieczonymi kasztanami.
Składniki:
- czerwone wytrawne wino
- goździki, cynamon, anyż
- cytryna i pomarańcza
- pół szkl. soku pomarańczowego
- kostki cukru
Wykonanie:
- Jedną połówkę pomarańczy kroję w plasterki, a z drugiej wyciskam sok.
- Sok wyciskam również z całej cytryny. Poncz musi mieć mocny cytrusowy smak.
- Podgrzewam wino w garnku i dodaję do niego wyciśnięte soki, kawałki owoców oraz sok pomarańczowy.
- Doprawiam paroma goździkami, gwiazdkami anyżu oraz szczyptą cynamonu.
- Gdy wino zaczyna lekko parować, zdejmuję garnek z ognia.
W tradycyjnej wersji kostkę cukru umieszcza się na specjalnych szczypcach i polewa wysokoprocentowym alkoholem, by „płonęła”. W domowej wersji, przelewam poncz do kubka z podgrzewaczem, który utrzymuje właściwą temperaturę napitku i po prostu wrzucam do niego kostki cukru.
5. Klasyczne grzane piwo z miodem
Grzaniec to nie tylko wino. Piwo również dobrze smakuje podane na gorąco! Tradycyjne grzane piwo przygotowuje się podobnie do klasycznego grzanego wina. Jest tu jednak istotna różnica – zamiast butelki wina, wykorzystujemy butelkę (lub puszkę) jasnego piwa!
Składniki:
- jasne piwo (najlepiej lager)
- pomarańcza
- miód
- cynamon, goździki i świeży imbir
Wykonanie:
- Piwo przelewam do garnuszka i dodaję do niego pokrojoną na małe kawałki pomarańczę i parę plasterków obranego imbiru.
- Wzbogacam smak szczyptą cynamonu i kilkoma goździkami.
- Najlepiej smakuje na słodko, dlatego dodaję sporą łyżkę dobroczynnego miodu.
- Czasami dodaję jeszcze startą skórkę pomarańczy, która wspaniale wzbogaca smak grzańca.
- Wywar podgrzewam na małym ogniu, ale nie zagotowuję.
- Wykorzystuję do tego swój zestaw do grzańca i przelewam piwną miksturę przez sitko do kamionkowego dzbanka na grzaniec, by każdy chętny mógł nalewać ją sobie do kubeczków.
Ten klasyczny przepis możesz dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki lub zamieniając te podstawowe. Zamiast pomarańczy możesz dodać mandarynki, a zamiast miodu cukier trzcinowy.
6. Grzane piwo z jajkiem na przeziębienie, przepis na uzdrawiający napitek
Kiedy czuję, że zaczyna łamać mnie w kościach, sięgam po grzaniec piwny z jajkiem – działa błyskawicznie. Ciepłe piwo nie jest niczym dobrym, ale wystarczy dodatek odpowiednich przypraw i innych składników, by zamienić go w smaczny, ale i uzdrawiający napitek. Zobacz jak zrobić grzańca z piwa, który szybko postaw Cię na nogi!
Składniki:
- piwo
- 2 jajka
- laska cynamonu, ziarenka kardamonu i goździki
- cytryna miód
Wykonanie:
- Zaczynam od przygotowania klasycznego kogla-mogla z 2 żółtek jaj z dodatkiem cukru.
- Na patelni prażę laskę cynamonu, ziarenka kardamonu i parę goździków.
- Wlewam do garnka puszkę piwa i dodaję do niego uprażone przyprawy. Podgrzewam wszystko na najmniejszym ogniu.
- Do mieszanki wyciskam kilka kropel soku z cytryny i dodaję sporą łychę miodu. Cytryna i miód to obowiązkowe składniki przy przeziębieniu! Rewelacyjnie wzmacniają mój organizm i pomagają walczyć ze zbliżającą się chorobą.
- Do całości dolewam jeszcze przygotowany wcześniej kogel-mogel.
Domowe piwo grzane z jajkiem i miodem to najlepszy grzaniec na przeziębienie. Najlepiej pić od razu, zanim zdąży ostygnąć.
7. Jak zrobić grzane piwo po łemkowsku? Przepis na grzańca z piwa i wiśniówki
Łemkowski przepis na grzane piwo wzmocniony jest kieliszkiem wiśniówki, dzięki czemu naprawdę mocno rozgrzewa! Dobre, kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie, ale i wtedy, kiedy mamy ochotę po prostu napić się czegoś dobrego.
Składniki:
- jasne piwo
- cynamon, goździki, sypki imbir
- biały pieprz i ziele angielskie
- lubczyk
- kieliszek wiśniówki
Wykonanie:
- W garnku podgrzewam piwo z różnymi przyprawami. Dodaję do niego cynamon, kilka goździków i sypki imbir.
- Doprawiam białym pieprzem, zielem angielskim, a czasami nawet lubczykiem. Piwo nabiera fantastycznego aromatu.
- Podgrzewam piwny wywar, ale nie zagotowuję.
- Przelewam przez sito do solidnego kufla do piwa.
- Czas na punkt główny programu – ostrożnie zatapiam kieliszek z wiśniówką w piwie, ale tak, by trunki nie wymieszały się od razu ze sobą.
8. Piwo na ciepło z rodzynkami i chlebem
Nietypowy przepis na piwo grzane, który warto wypróbować. A nuż niektórym przypadnie do gustu taki piwny grzaniec z dodatkiem rodzynek i żytniego chleba. To dziwne połączenie, ale sprawia, że trunek nabiera dość oryginalnego smaku.
Składniki:
- jasne piwo
- 2 cytryny
- rodzynki
- 2 kromki żytniego chleba
Wykonanie:
- Kromki żytniego chleba podgrzewam w piekarniku, aż będą tak suche, że będę mógł zetrzeć je na tarce.
- Wsypuję tarty chleb do dzbanka i dodaję garść rodzynek.
- Jedną cytrynę kroję w plasterki, a z drugiej wyciskam sok.
- Do rondla wlewam piwo, dodaję cytrynowy sok i powoli zaczynam podgrzewać.
- Zanim zdąży się zagotować, przelewam do dzbanka.
- Dodaję jeszcze plastry pokrojonej cytryny i wszystko mieszam.
9. Grog, czyli grzany rum na przeziębienie
Grog był podawany marynarzom na angielskich okrętach, by ustrzec ich przed piciem nierozcieńczonego niczym rumu. Witamina C zawarta w cytrynie sprawiła, że byli o wiele zdrowsi niż wtedy, gdy pijali sam rum (bez którego nie mogli się obejść). I tak powstał ten klasyczny przepis, który dzisiaj rozgrzewa w zimne miesiące. Jak zrobić takiego grzańca w swoim domu?
Składniki:
- ciemny rum (150 ml)
- 2 szklanki wody
- 2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- goździki, laska cynamonu
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję wodę wraz z kawałkiem laski cynamonu, kilkoma goździkami i cukrem dla słodszego smaku.
- Dolewam rum i wyciśnięty sok z 2 cytryn.
- Wszystko podgrzewam na wolnym ogniu, ale nie doprowadzam do wrzenia – to złota zasada przygotowywania każdego grzańca.
- Najlepiej smakuje jeszcze gorący, dlatego przelewam go do dzbanka z podgrzewaczem, który pozwoli na zachowanie odpowiedniej temperatury grzańca.
10. Grzaniec miodowy, w jaki sposób zrobić rozgrzewający miód pitny?
Grzany miód gościł już na staropolskich stołach, a dzisiaj znowu powraca do łask. Doceniany szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzebujemy szybkiego rozgrzania. Kiedyś był to luksusowy i kosztowny napitek, a dzisiaj sami możemy przygotować go we własnym domu.
Składniki:
- miód pitny (najlepiej trójniak)
- pomarańcza
- laska cynamonu
- sok z malin
Wykonanie:
- Do miodowego grzańca nie wykorzystuje się zwykłego miodu, ale miód pitny. W przeciwieństwie do zwykłego, jest to napój alkoholowy, który wytwarzany jest w procesie fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą (przy użyciu drożdży winiarskich). Pitny miód zaczynam podgrzewać w rondlu.
- Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę umytej pomarańczy. Od razu dodaję ją do miodu wraz z laską cynamonu i dwoma łyżkami naturalnego soku z malin.
- Przykrywam garnek i podgrzewam przez 10 minut. Uważam, by nie zagotować tej całej mikstury.
Grzaniec z miodem to dobra alternatywa dla klasycznego grzanego wina i piwa.
Zobacz również:
https://www.garneczki.pl/blog/10-praktycznych-porad-jak-zrobic-grzanca/
Sposoby na grzaniec to przepisy zaczerpnięte z różnych krajów i ich tradycji. Każdy z nich bazuje na odpowiednim trunku i korzennych przyprawach, które nadają mu niezwykły aromat, a dodatkowo przyjemnie rozgrzewają!
[/su_note]