Patelnie wok to naczynia niezwykle trwałe, pojemne i funkcjonalne. Przypominają dużą miskę z jednym lub dwoma uchwytami i przeznaczone są do tak zwanego „smażenia w ruchu". Taki sposób przygotowywania potraw polega na krótkim podgrzewaniu składników na mocnym ogniu, przy ich jednoczesnym intensywnym mieszaniu. Mięso pokrojone w cienkie plastry oraz warzywa posiekane w słupki cały czas gromadzą się na środku patelni, stając się odpowiednio wysmażone, miękkie i soczyste. Patelnie woki są typowe dla kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, ale ich zalety docenili ludzie na całym świecie. Klasyczna patelnia typu wok używana była również w kuchni japońskiej, wietnamskiej, tajskiej i indyjskiej. Jest znakomita do dań przyrządzanych z przeróżnych składników. Nadaje się do menu z Dalekiego Wschodu, kuchni wegetariańskiej i tradycyjnej. Potrawy nie przywierają do dna, nie przypalają się, zachwycają swoim naturalnym smakiem i aromatem. Smakoszy azjatyckiej kuchni i wszystkich, którzy lubią kulinarne eksperymenty powinna zainteresować patelnia wok z pokrywką. Od zwykłej patelni odróżnia się nie tylko kształtem, ale również efektami, które daje.
Woki patelnie pozwalają przygotować soczyste potrawy dużo szybciej i z zachowaniem ich cennych wartości odżywczych. Para krążąca w naczyniu wyjątkowo szybko zmiękcza składniki, utrzymując jednocześnie ich jędrność. Możemy przygotowywać dania z krojonych warzyw i kawałków mięsa. Patelnia woka pozwala na gotowanie, duszenie i smażenie smakowitych potraw, które będą nie tylko zachwycały swoim aromatem, ale i wyglądem. Niewątpliwą zaletą takiego naczynia jest fakt, że patelnie woki nie wymagają zbyt dużych ilości tłuszczu do smażenia. Wystarczy odrobina dobrze rozgrzanego oleju – słonecznikowego, kokosowego czy sojowego. Mocno rozgrzana chińska patelnia wok umożliwi sprawne i szybkie przyrządzanie smakowitych dań, z zachowaniem ich naturalnego smaku, aromatu oraz wartości odżywczych. Nie musimy martwić się o przesuszenie czy przesmażenie składników.
Patelnia woka można wykorzystać jako:
Wok do szybkiego smażenia, stir frying – patelnie wok są wręcz stworzone do szybkiej obróbki składników na mocnym ogniu. Krótkie smażenie w dobrze rozgrzanym naczyniu, przy jednoczesnym intensywnym mieszaniu, gwarantuje odpowiednio wysmażone, ale nie przesuszone danie! Potrzeba do tego jedynie odrobiny oleju.
Wok do smażenia na głębokim tłuszczu – wysokie ścianki patelni pozwalają przyrządzać potrawy także na głębokim oleju, dobrze zabezpieczają kuchnię przed pryskającym, gorącym tłuszczem.
Wok do duszenia – patelnia wok z pokrywką to doskonały sposób na duszenie potraw. Długoduszone mięso i warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości i pozostaną soczyste.
Wok do gotowania – nic nie stoi na przeszkodzie, by głębokie patelnie woki posłużyły do ugotowania ryżu, chińskich pierożków czy pysznej zupy.
Wok do pieczenia – niektóre woki patelnie żeliwne oraz te wykonane ze stali nierdzewnej mogą być użytkowane również w piekarniku. Dzięki temu uprzednio podsmażone składniki będziemy mogli smakowicie zapiec w piecu i to bez przekładania do innego naczynia.
Wok do gotowanie na parze – nie od dziś wiadomo, że składniki gotowane na parze zachowują więcej wartości odżywczych, są zdrowe, smaczne i lekkostrawne. Taki sposób przyrządzania potraw umożliwi specjalnie skonstruowana patelnia woka, wyposażona w odpowiednie sitko.
Jakie woki patelnie wybrać ?
Azjatycka patelnia wok przywędrowała do Europy aż z odległych Chin i na dobre się tutaj zadomowiła. Klasyczny wok to naczynie kute ze stali węglowej, mające około 30-40 cm średnicy. Tradycyjne woki wykonywano również z żeliwa, które doskonale znosi wysokie temperatury i jest niezwykle odporne na uszkodzenia. Taka żeliwna patelnia wok była wbudowana w otwór chińskiej kuchni węglowej. Nowoczesne patelnie do dań kuchni azjatyckiej wykonywane są z różnych materiałów, takich jak aluminium czy stal nierdzewna. Pokrywa się je także powłokami, by uchronić składniki przed przywieraniem. Mogą mieć kształt stożkowy lub bardziej spłaszczone dno, które ułatwia ich użytkowanie na kuchenkach, szczególnie na indukcji. Niektóre patelnie woki wyglądają bardzo klasycznie, a innym bliżej do uniwersalnej patelni niż azjatyckiego woka. Jednak każda z nich doskonale spełni swoje zadanie! Co wybrać? Zarówno patelnie stalowe, jak i te żeliwne oraz pokryte powłokami mają swoje plusy i minusy.
Klasyczna chińska patelnia wok to patelnia kuta ze stali węglowej, będącej stopem żelaza z węglem, zawierającej niewielkie domieszki innych pierwiastków. Podczas użytkowania naczynie pokrywa się ciemną patyną, która chroni smażone składniki przed przywieraniem. Z biegiem czasu taka patelnia woka będzie stawać się jeszcze łatwiejsza w obsłudze, poprawiając swoje właściwości nieprzywierające. Naczynia wykonane ze stali węglowej wymagają jednak hartowania oraz konserwacji, która uchroni je przed rdzewieniem. Przed pierwszym użyciem chińskiego woka należy dokonać jego wypalenia, a po każdym użyciu umyć ręcznie, bez dodatku detergentów, wytrzeć do sucha i rozprowadzić odrobinę oleju jadalnego w celu konserwacji. Gdzie szukać takiego klasycznego woka? W ofercie marki de Buyer – wok z serii Mineral B został wykonany ze stali węglowej i dodatkowo pokryty warstwą wosku pszczelego.
Nowoczesne patelnie woki wykonuje się ze stali nierdzewnej, równie wytrzymałej na uszkodzenia i zarysowania co stal węglowa, ale znacznie odporniejszej na rdzewienie. Stal nierdzewna to stop węgla i żelaza, zawierający liczne domieszki stopowe, które to właśnie wpływają na własności fizyczne stali. Patelnie ze stali nierdzewnej mogą mieć kontakt nawet z kwasami zawartymi w żywności – pozostaną wobec nich obojętne. Co jeszcze odróżnia patelnie woki ze stali nierdzewnej od tych ze stali węglowej? Z pewnością sam wygląd! Naczynia ze stali nierdzewnej są jaśniejsze i mają połysk. Są tak odporne na wysokie temperatury, że można używać ich nawet w piekarniku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by myć je z użyciem detergentów, nawet w zmywarce. Nowoczesne patelnie woki z pokrywką (szklaną i żaroodporną) znajdziemy w ofercie marki Zwilling.
Tradycyjne woki patelnie to również naczynia wykonane z długowiecznego żeliwa. Nie ma chyba bardziej wytrzymałego materiału! Żeliwo jest wysoce odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odkształcenia i działanie wysokiej temperatury. Choć dość długo się nagrzewa, to doskonale akumuluje ciepło, sprawiając, że przyrządzona w nim potrawa pozostaje gorąca znacznie dłużej. Taka patelnia chińska jest zdecydowanie cięższa niż woki ze stalowym czy aluminiowym korpusem. Trudniej będzie nam operować żeliwnym wokiem, dlatego sprawdzi się do przyrządzania potraw nie wymagających tak dynamicznego mieszania. Zamiast obracać ciężkim naczyniem możemy mieszać składniki przy użyciu łopatki. Dlaczego więc patelnia wok żeliwna cieszy się takim powodzeniem?
Z uwagi na to, że żeliwo doskonale podkręca smak i wydobywa aromat ze smażonych i duszonych składników. Przygotowane w nim dania nie mają sobie równych. W przypadku naczynia żeliwnego również musimy pamiętać o jego myciu ręcznym bez użycia detergentów, wycieraniu do sucha i zabezpieczaniu warstwą oleju jadalnego.
Patelnie wok żeliwne mają jeszcze jedną niewątpliwą zaletę – sprawdzą się nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku! Możemy smażyć, gotować, dusić, a nawet zapiekać wieloskładnikowe potrawy.
Żeliwne woki wyposażone są zazwyczaj w dwa uchwyty, co ułatwia przenoszenie ciężkiego naczynia. Niektóre z nich posiadają także dopasowaną pokrywkę, dzięki której para wodna pozostaje wewnątrz naczynia, a duszone dania stają się miękkie, ale przy tym sprężyste i soczyste. Takie woki do smażenia, gotowania i pieczenia znajdziemy w ofercie Kuchenprofi oraz Kela.
Nowoczesne woki patelnie to już takie produkty, których wnętrze pokrywa się powłoką o właściwościach nieprzywierających. Korpusy naczyń wykonuje się z lekkiego i szybko nagrzewającego się aluminium lub z nieco cięższej, ale za to odporniejszej na uszkodzenia stali. Powłoki, którymi pokrywa wnętrze patelni, także wytwarza się z różnych materiałów, o większych lub mniejszych zdolnościach non-stick. Patelnie woki pokryte typową powłoką nieprzywierającą wymagają do smażenia naprawdę niewielkim ilości tłuszczu. Są to najczęściej produkty wyposażone w jeden długi uchwyt i mające spłaszczone dno, dzięki czemu swoim wyglądem przypominają klasyczne patelnie kuchenne. Dostępna jest nawet patelnia woka z odpinaną rączką, co nie tylko ułatwia jej przechowywania, ale również umożliwia użytkowanie w piekarniku i mycie w zmywarce. Podczas smażenia w takim woku należy uważać, by nie zarysować delikatnej powłoki.
Warto zwrócić uwagę na patelnie wok pokryte nieco wytrzymalszymi powłokami. Patelnia Tefal wok pokryta jest powłoką tytanową, dzięki czemu nie tylko umożliwia smażenie potraw na małej ilości tłuszczu, ale jest również bardzo wytrzymała. Zdecydowanie cechuje się podwyższoną odpornością na zarysowania. Takie cechy wykazuje także powłoka granitowa, czyli kamienna. Powłokę wzmocnioną drobinkami granitu znajdziemy w wokach Orion z serii Grande.
Patelnia woka z powłoką ceramiczną to kolejna warta uwagi propozycja. Patelnia ceramiczna wykazuje podwyższoną odporność na zarysowania, a także na wysoką temperaturę. Sama powłoka jest wolna od niklu, metali ciężkich i szkodliwych związków PFOA, PTFE i BPA. To bezpieczny wybór nie tylko dla naszego zdrowia, ale i dla środowiska. Jest to na przykład patelnia wok marki Moneta, którą od wewnątrz pokrywa powłoka Finegres.
Woki patelnie o klasycznym stożkowym kształcie sprawdzą się na klasycznej kuchence gazowej. Pomocny okaże się tu także pierścień stabilizujący na palnik, który utrzyma wok w odpowiedniej, stabilnej pozycji. Ale współczesne woki to nowoczesne naczynia, które bardzo często zadziałają również na indukcji! Producenci woków nie bez powodów decydują się na spłaszczenie dna w tego typu patelniach. Płaskie dno zostanie bez problemu wykryte przez pole kuchenki indukcyjnej. Takie właściwości sprawiają, że nowoczesna patelnia wok z pokrywką może być użytkowana niemal na każdym rodzaju kuchenki, zarówno na gazie, jak i na kuchenki elektrycznej, a także na płycie ceramicznej i indukcyjnej. Oczywiście nie każdy wok będzie się do tego nadawał. Ale patelnia wok indukcja to coraz popularniejsze naczynie, które bez problemu znajdziemy wśród aluminiowych produktów z powłokami, jak i wśród woków stalowych i żeliwnych.
Chińskie patelnie wok na pewno przydadzą się w domach wielbicieli kuchni azjatyckiej. Ponadto świetnie sprawdzą się przy smażeniu tradycyjnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki specjalnemu wyprofilowaniu potrawa w woku jest zarówno smażona, jak i duszona, co znakomicie wpływa na jej walory smakowe. Dania, które powstały na patelniach typu wok są nie tylko zdrowe, ale także niezwykle aromatyczne i smaczne. Oferowane przez nasz sklep produkty wykonane zostały z różnych materiałów. Znajdziemy patelnie woki całkowicie żeliwne lub stalowe, a także takie pokryte powłokami non-stick, które umożliwiają gotowanie oraz smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Dostarczane przez światowych liderów artykuły charakteryzują się najwyższą jakością wykonania oraz starannością wykończenia. Patelnia wok na indukcję czy inną kuchenkę - gazową, elektryczną lub ceramiczną będzie doskonałym prezentem dla najbliższych na wszystkie okazje. Najwyższej jakości artykuły, odpowiednio użytkowane, czyszczone oraz przechowywane, będą jak nowe przez długie lata.